Skip to content

Slik kan du mobilisere ressursene mer effektivt i 2024 

 
Mange opplever stor usikkerhet i sitt marked og høyere press på å redusere kostnader. I 2024 vil forventingene om å levere gode resultater, med færre ressurser bli sterkere. Det blir med andre ord viktigere enn noen gang å ha god oversikt over organisasjonens ressurser, og en god plan for hvordan disse skal forvaltes gjennom året. 

 

Tre tegn på underutnyttelse 

Underutnyttelse av menneskelige ressurser innebærer at dine ansattes unike ferdigheter, arbeidsinnsats og arbeidsmetodikk ikke er samstemt med forretningsmålene. Eller sagt på en annen måte - det er snakk om en ressurslekkasje, som kan ha negativ påvirkning på bunnlinjen. Dessuten vet vi at underutnyttelse, underbelastning og overbelastning påvirker de ansattes motivasjon, og selskapets evne til å beholde dyktige medarbeidere.  

Hvis du mangler oversikt over ressursutnyttelsen, er det sannsynlig at du ikke får nok ut av enkelte medarbeidere, og at andre samtidig har for stor belastning. Begge deler forringer motivasjon og produktivitet. 

Å identifisere ressurslekkasjer trenger ikke være så vanskelig. Og med hjelp av teknologi er det også enkelt å se hvordan lekkasjene kan tettes. I dag har man mulighet til å utnytte banebrytende HR-teknologi, for å skape oversikt over gapene mellom dagens ressurser, ressursutnyttelsen og virksomhetens fremtidige mål. 

I første omgang kan du se etter noen klassiske tegn på ressurslekkasjer:

 

1. Forfalne tidsfrister
Når medarbeidere jobber langt utenfor sitt eget kompetansefelt, eller hvis arbeidsbelastningen er for stor, vil du etter hvert merke at tidsfrister ryker. Dette er et tidlig tegn på feil allokering av oppgaver og ansvar. Ofte handler dette om at ansatte får arbeidsoppgaver og ansvar som ikke henger sammen med deres ferdigheter eller preferanser.   

2. Fallende moral
Ansatte som er motiverte, som har riktig arbeidsmengde og riktige utfordringer opplever å være i en «flytsone», der de jobber effektivt og kan møte utfordringer på en god måte. På motsatt side, ansatte som ikke er i flytsonen vil etter hvert uttrykke misnøye. Mangel på fokus og entusiasme er eller ikke uvanlig når ansatte jobber utenfor flytsonen.  

3. Fallende marginer
Når virksomheten begynner å merke at forretningsmarginene faller bør alarmklokkene begynne å ringe. Dette er et sikkert tegn på at ressurslekkasjen er i full gang, og at tiden er «overmoden» for å danne seg en oversikt over hvordan ressursene forvaltes og utnyttes. Med riktig oversikt blir det enklere å identifisere hva som må til for å tette lekkasjene.  

CEO LAB
Et nyhetsbrev kun for ledere

Knut Are Nordheim
Eksklusivt nyhetsbrev levert i din innboks hver måned – helt gratis! Redaktør for CEO Lab er Knut Are Nordheim: "Jeg vil at du skal skape enda større gjennomslag i organisasjonen, ledelsen og styret. At du skal prestere i økonomisk tunge tider, skape mer kunde- og forretningsverdi, gjøre tydelige prioriteringer, raske vurderinger, utvikle ansatte, og forvalte dine og andres ressurser optimalt. I nyhetsbrevet deler jeg fersk innsikt, skreddersydd for deg som jobber i toppledelsen".
_C1A5941-1

Er du satt opp for å vinne 2024?

Det er vanskelig å møte forretningsmål uten ansatte som utnytter sitt fulle potensiale. I 2024 vil det for mange bli ekstra viktig å ha god oversikt over organisasjonens ressurser, og en god plan for hvordan disse skal forvaltes gjennom året. Kjenner du for eksempel ledernes evne til å mobilisere sine medarbeidere effektivt, eller til å følge opp sine ansatte på en god måte? Har du oversikt over utnyttelsen av organisasjonens menneskelige ressurser? Eller over motivasjon, de ansattes flytsoner, preferanser og ferdigheter?   

InFlow24 er et banebrytende verktøy som gjør det enklere å kartlegge hva som finnes av ressurser og lekkasjer i en organisasjon, en avdeling, et team eller en ansatt. Ingen andre har så langt klart å bygge tilsvarende verktøy og prosesser for å lykkes med dette.

 

Trenger du bedre oversikt i 2024?

Hos oss møter du medarbeidere med høy kompetanse innen strategi, HR, prosessforbedring og kompetanseutvikling. Sammen med gode kartleggings- og analysemetoder kan vi bistå med å danne full oversikt over nåsituasjonen og hva som kreves for å tette gap og lekkasjer. Terskelen for å snakke med oss er lav, og vi deler gjerne våre betraktninger.

Ta kontakt

Grep for å tette ressurslekkasjene 

Noen velger å overvåke tidsbruk fordelt på arbeidsoppgaver og prosjekter, som et virkemiddel for å få opp produktiviteten på kort sikt. På lengre sikt vil ikke dette ha effekt alene. Tvert imot, det kan ha motsatt effekt. For å beholde konkurransekraften i dagens klima, er du nødt til å få mest mulig ut av dine ansatte. På både kort og lang sikt, er den beste måten du kan gjøre det på, gjennom utvikling, mobilisering, ressursallokering og motivasjon: 

AC foto 4juli2545

 

  Forstå medarbeiderne
Nøkkelen ligger ofte i å forstå medarbeiderne, deres kompetanse, flytsoner og utviklingspotensial.  

  Ledere må lede "i relasjon"
Selve endringen bør initieres via lederne. Derfor er det ofte effektfullt å starte med å forberede mellomlederne på å se sine medarbeidere, og allokere arbeidsoppgaver og ansvar etter den enkeltes kapasitet og styrker. Vi har identifisert at det nå er viktigere enn noen gang å kunne lede i relasjon. Å lede i relasjon handler i stor grad om å ha oversikt over sine ansattes styrker og utviklingspotensial og se paralleller mellom selskapets strategiske mål og behovet for å få til læring, motivasjon, vekst og utvikling av ansatte.  

  Ta temperaturmålinger
Ta jevnlige målinger for å samle feedback og for å holde kontinuerlig oversikt over den enkeltes, og selskapets samlede motivasjon. Når de ansatte er i «flow», vil både motivasjonen, produktiviteten og engasjementet være på sitt beste.